
TAKIM KOÇLUĞU NEDİR?
Takım en yüksek performansına, verimliliğine ortak bir dil, ortak değerler, takım üyelerinin birlikte oluşturduğu çalışma prensipleriyle ulaşır. Kendi kendini yöneten takımlar için rolünün sorumluluğunu taşıyan, hesap verebilir, yapıcı iletişim kurabilen takım üyelerine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla çatışma yönetimi, problem çözme becerisi, stratejik düşünme yeteneği gibi üst yetkinlikler ancak birbirini dinleyen, suçlama kültürünün olmadığı, nasıl iletişim kurduklarının ve bunun şirkete etkisinin farkında ekiplerle gelişir.
Takım üyelerinin şirket vizyonunu takip edebilmeleri içinse onu anlamaları, kendi hedefleriyle bu vizyonu uyumlamaları önemlidir.
Takım koçluğu; ''bu iş burda böyle yapılır''ın adı şirket kültürünün netleşmesi, yeniden şekillenmesi ve böylece şirketin daha dinamik bir yapıya bürünmesini destekleyen güçlü bir araçtır.
BİREYSEL KOÇLUK NEDİR?
Koçluk görüşmeye gelen kişi, yani danışan tarafından belirlenen konuya odaklanarak sürecin koç tarafından yönetildiği görüşmelerdir.
Deneyimli bir koç öğrenme araçlarını koçluğa getirir, gelişim ve ilerlemeyi güçlü sorularla tetikler.
Koçluk istenen değişime rehberlik etmek ve gelişimi ve değişimi tetikleyici ortamı hazırlamaktır.
Kişiler koçluk alarak hayatlarındaki uzun vadedeki yeni potansiyel ve olanaklarını görebilirler. Süreç kişinin algılarını, inançlarını, varsayımlarını, tutumlarını, hayallerini sorgulamakla başlar. Gerçek etki iki koçluk arasında kişinin kendini gerçek dünyada görmesi ve değerlendirmesiyle olur. Bu süreçte koç ve danışan güven içinde ilerleyerek, ortak bir amaç için iş birliği içinde çalışırlar.
